Recensies

Citaat uit de Leeuwarder Courant d.d. 30 augustus 2008 door Susan van den Berg;
“Rijpe Vruchten, Aardse Zaken” in de Galerij De Lawei, Drachten .

(….) De schilderijen van Steyn laten vers fruit zien in gedecoreerde schalen. Doordat ze de voorstelling steeds van boven vastlegt, ontstaan patronen in cirkels, die qua opbouw doen denken aan een mandala. De hoogglans lakverf wordt daarbij alleen voor bepaalde onderdelen gebruikt.
Steyn maakt zowel grote schilderijen als intieme miniatuurtjes. De cirkels van de schalen en bolvormen van het fruit hebben in één werk geen verdere decoratie, wat de toepasselijke titel Universum oplevert. Het lijkt een prachtige metafoor voor deze tentoonstelling, waar de bezoeker op vele lagen wordt bediend. (….)

André Keikes in de
Leeuwarder Courant 15 maart 2008:
Illusies van ruimtelijkheid in hoogglanslak

Sneek – De formule van de BAS-galerie in Sneek levert geregeld aansprekende tentoonstellingen op. Ook dit voorjaar is dat het geval. Inger Steyn schildert onder meer met hoogglanslak, zoals huisschilders die gebruiken.
Kunstenaars hebben er doorgaans niet zo veel mee, maar Steyn bewijst dat dat niet terecht is. Weliswaar ligt het gevaar van gelikte esthetisering op de loer, maar ze weet in haar soms piepkleine, dan weer flinke schilderijen dat gevaar af te wenden. Voor een werk met een zwart wit geblokt vlak , rozen en zelfs glitters maak ik dan een uitzondering.
Maar in kleine vierkanten met bloemen of in grotere doeken met fruit, soms op achtergronden met plateelachtige motieven, balanceert ze knap op de grens tussen kunst en kitsch. Ze lijkt zelfs met graagte die grens op te zoeken. Door de schaduwwerking en het lichte reliëf van de lak bereikt ze illusies van ruimtelijkheid.